WELCOME TO MY PAGE
HAI,yang memakai topi askar ini ialah mat santai. Sekali pandang, macam kawan spongebob. Tapi, tinggi langit dari bumi tau. HAI, yang tampak seperti waiter ini ialah mat santun. Memanglah korang tengok semacam pekerja Encik Krab, tapi aku ialah waiter halaman ini.

Selasa, 3 Disember 2013

Tak suka duduk rumah?



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua. Mat Santai menemani anda lagi dalam halaman Santun-Santai ini. Pada terbitan kali ini, Mat Santai ingin menenegahkan Segmen 5 tak boleh bla. Tajuknya ialah kisah tak mahu duduk rumah pada waktu cuti sekolah. Bertepatanlah paparan ini dengan situasi di dunia realiti sekarang ini.


Oleh sebab segmen ini ialah 5 tak boleh bla, maka struktur penggunaan ayatnya tidak mengikut tatabahasa yang betul. Dengan kata lain, ayatnya pun tak boleh bla juga.


Cuti oh cuti. Cuti sekolah sudah pun bermula. Ramai student berasa happy dan tidak kurang juga yang tidak senang duduk kat rumah. Ye la, lebih kurang 1 bulan setengah, macam macam benda boleh diisi waktu lapang tu. Tapi, yang tak suka duduk rumah tu, kenapa erk?
Ha, ini dia. Mat Santai nak bagi 5 sebab kenapa diorang tu tak suka lepak rumah.


No. 5: sebab boring
Bila waktu sekolah, ada la kerja nak buat. Aktiviti koko la, buat homework la atau study group. Tapi dah cuti ni,semua tu taka da. Dah tak tahu nak buat apa lagi. Habis habis pun buat bodoh je. Sampai rasa boring nak perhabiskan buat bodoh tu.
Tambahan pula parents gi kerja.
Lagi rasa boring la lepak rumah tu. Satu penyelesaian, diorang pun follow parent pergi cari kerja jugak. Itulah banyak budak budak waktu cuti sekolah cari kerja part-time. Yang bawah umur tu terpaksa la buat bodoh lagi.
Sebenarnya, banyak benda berfaedah boleh dibuat waktu cuti kalau lepak rumah. Paling paling pun, jadi anak paling rajin tolong ibu kemas rumah. Barulah dapat barakah. Ibu bapa pun ucap tahniah. Sebab dapat anak yang bertuah.


No 4: Sebab tak tahan si ibu dan bapa membebel
Ada jugak anak yang tak tahan dengar ibu bapa membebel. Mungkin telinga dia hanya sesuai mendengar kata kata manis. Tapi biasanya, si ibu yang suka membebel(nasihat). Si bapa macam kurang je kalau joint benda ni. Kalau dua dua beraksi, anak-anak pun lagi sakit hati. Sebab tu la makin maningkat kes kes anak lari dari rumah. Satu penyelesaian, diorang ni lari la dari rumah. Tapi tak pergi jauh pun. Paling jauh pun dekat Cyber Café je. Kalau yang jauh sikit, loafing around kat supermarket. Buat vandalisme. Tak senono betul. Tak suka lepak rumah punya pasal, wang saku habis dibazir. Kedai CC jadi kaya mak bapak jadi kayap.
 

No. 3: Sebab gaduh dengan adik-beradik
Yang ni kalau jadi pun abang dan kakak la yang wajib kena beralah. Adik bongsu mesti no. 1. Semua dia nak mesti bagi. Berebut tv ke, vedio game ke, semua dia menang. Sebab parents kasi tolong. Silap silap, berebut toilet pun dia champion. Sakit perut punya pasal makan kenduri, dapat potong barisan sebab  pelaburan besar.
Sebab tu la diorang ni tak suka nak lepak rumah. Rimas dengan adik sendiri. Satu penyelesaian, pergi lari lepak dengan member kat luar. Ada jugak mak bapak hantar diorang ni pergi balik kampung duduk dgn nenek. Balik rumah, dah jadi matured.


No. 2: Sebab banyak membazir
Yang ni memang anak soleh. sebab diorang tak mahu duduk rumah pasal suka membazir bila cuti sekolah. Apa nak buat? Tengok tv, main internet, main game, handphone atau dengar radio mesti jadi kamus hidup waktu cuti. Semua tu pakai elektrik bukan pakai baju. Hujung bulan, bil naik sebab banyak sangat guna. Kalau free macam kat Negara sosialis tak apa.
Satu penyelesaian, buat aktiviti kat luar rumah dengan member. Main bola kat padang la paling popular. Yang tu bagus, menambahkan kecergasan mengurangkan lemak. Tapi benda penting tak apa, macam baca paper online ke atau posting blog ke. Dah tahu bil nak naik, pandai pandai la sendiri.


No. 1: Sebab takut gemuk
Yang ni jugak kategori student soleh. Tak menyusahkan ibu bapa. Tak mahu membazir. Tapi salah caranya. Salah pada niatnya. Nak jimat makanan takut badan gemuk, nak diet katanya.
Diorang cam ni kata, kalau duduk rumah )tiap tiap waktu makan). Ada pulak yang habiskan masa dengan makan dan terus makan. Ada pulak yang mak suruh makan banyak-banyak sambil berkata si ibu, (bila lagi kau nak makan masakan ibu, cuti la time dia.)
Sebab tu la diorang tak suka lepak rumah. Maybe kumpulan ni la yang selalu ponteng pergi makan kat DM hostel.
, Berat badan memang naik kalau duduk saja make do know kat rumah. Tak buat kerja rumah. Tak diet pun dia naik sendiri.
Oleh itu, mesti la kena tolong mak bapak kemas rumah. Homework jugak  kan.


Apa-apa pun, inilah 5 sebab student tak suka lepak rumah cuti cuti sekolah ni. Setakat ini saja paparan daripada Mat Santai. Sampai kita jumpa lagi. InsyaAllah.


Nak santai, bukan sekadar lepak tepi pantai

Tiada ulasan:

Catat Komen