WELCOME TO MY PAGE
HAI,yang memakai topi askar ini ialah mat santai. Sekali pandang, macam kawan spongebob. Tapi, tinggi langit dari bumi tau. HAI, yang tampak seperti waiter ini ialah mat santun. Memanglah korang tengok semacam pekerja Encik Krab, tapi aku ialah waiter halaman ini.

Ahad, 27 April 2014

Menghadiri Temu Duga 2014Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Sudah agak lama watak sebenar tidak menjengah blog ini. Disebabkan kurang kesempatan masa dan sedikit sedikit ketandusan idea, maka enciksantai.blogspot tidak berfungsi awal awal bulan April ini.


Baiklah, pada terbitan kali ini, watak sebenar ingin menceritakan kisah pengalaman watak sebenar menghadiri sesi temu duga bagi mendapatkan biasiswa pembiayaan kos di institute pengajian tinggi kelak. Bermulanya apabila watak sebenar menerima suatu pesanan ringkas sms dari agensi berkenaan mengatakan watak sebenar disenarai pendek untuk tujuan tersebut. Setelah itu, watak sebenar melayari laman web yang diberi dalam pesanan ringkas tersebut lalu mengisi borang pengesahan kehadiran dan penempatan temu duga iaitu di bahagian utara.


Tiba hari sesi temu duga iaitu hari Sabtu 26 April, watak sebenar bersama-sama kakak pergi ke lokasi temu duga yang telah dinyatakan. Lokasi bagi bahagian utara adalah di Sunway Hotel Seberang Jaya Pulau Pinang. Jaraknya tidaklah jauh dari rumah watak sebenar di Sungai Petani. Oleh sebab watak sebenar menyatakan untuk hadir sesi sebelah petang, maka kami tela tiba di destinasi sebelum pukul 2 petang. Watak sebenar terus sahaja ke tingkat 1 tempat diadakan sesi temu duga tersebut. Selepas mendaftar nama dan dimaklumkan bahawa sesi temu duga itu dimulakan pukul 3.00 petang, watak sebenar mengambil kesempatan waktu itu untuk menunaikan solat zohor terlebih dahulu.


Memang ramai peserta temu duga yang hadir mewakili bahagian utara semenanjung Malaysia. Peserta pesertanya meliputi mereka yang dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak utara. Peserta peserta juga terdiri daripada pelajar pelajar lepasan SPM dan STPM. Watak sebenar masuk semula ke dewan peserta menghabiskan masa yang berbaki. Tidak berapa lama watak sebenar membosankan diri, ada seorang peserta menghampiri watak sebenar menyapa lalu memberi salam. Dia mengatakan yang dia mengenali watak sebenar dan pernah pun berjumpa sebelum ini. Tetapi watak sebenar tidak mengenali dia dan percaya yang dia bukannya rakan sekolah watak sebenar belajar di tingkatan 6 dahulu. Setelah berkenalan, barulah watak sebenar tahu. Pelajar itu memang pernah watak sebenar jumpa sebelum ini. 2 minggu yang lepas, kami sama-sama menghadiri majlis kecemerlangan STPM 2013 di Jabatan Pendidikan Negeri Kedah. Rupa-rupanya rakan baru watak sebenar itu belajar di salah sebuah sekolah menengah di Pendang, kira satu negeri la kita.


Tepat jam 3.00 petang, taklimat oleh staff agensi yang bakal memberikan biasiswa itu dimulakan. Sesi taklimat diadakan dalam Bahasa Inggeris. Fikir watak sebenar, sudah tentu temu duganya juga diadakan dalam Bahasa Inggeris. Menurut taklimat itu, peserta perlu melalui dua sesi. Pertama ialah ujian betulis dan keduanya ialah sesi temu duga. Agak baik bagi watak sebenar kerana tidak perlu melalui ujian bertulis itu sebelaiknya terus melalui peringkat seterusnya. watak sebenar mendapat tahu yang ujian bertulis itu lebih bersifat uji minda. Soalannya lebih berkaitan akademik. Malahan, ada soalan matematik ala ala tingkatan 3 yang melibatkan pengiraan dan gambar rajah. Turut juga watak sebenar mencuri dengar ada soalan Bahasa Inggeris yang menyentuh keupayaan tatabahasa Inggeris. Satu yang menarik bagi watak sebenar tentang pemberi biasiswa ini ialah kos perjalanan para peserta boleh diklimkan. Agak payah juga nak cari mana mana pemberi biasiswa seperti ini. Turut juga diberikan ialah hidangan makan petang di ruang hotel yang disediakan.


Bagi watak sebenar, sesi temu duga yang watak sebenar lalui tidak berapa banyak masalah. Semuanya boleh dikatakan lancar. Mungkin yang membezakan di antara peserta sewaktu temu duga ialah peragaan dan kelengkapan dokumen dokumen yang dibawa. Mungkin ramai jugak yang tidak tahu, peragaan dokumen yang perlu dibawa itu ada prosedurnya. Mungkin juga apa yang membezakan di antara peserta sewaktu temu duga ialah pengalaman yang mereka miliki. Setelah selesai semuanya, watak sebenar pulang dengan seberkas harapan. InsyaAllah, usaha membuahkan hasil.


Kepada peserta peserta yang lain, diharapkan anda juga mendapat apa yang anda kehendaki daripada sesi temu duga itu. Terima kasih juga kerana sudi berkenalan dengan diri ini. Moga moga kita mendapat apa yang terbaik. Kepada agensi yang bakal memberikan biasiswa ini,  terima kasih kerana memberikan peluang kepada watak sebenar untuk melangkah sebelah kaki ke dunia pihak tuan puan. Agensi yang dimaksudkan ialah Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputra   iaitu salah sebuah agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri. Moga moga jasa pihak tuan puan untuk membantu bakal bakal mahasiswa dan mahasiswi dibalas dengan kebaikan daripada Tuhan. InsyaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan