WELCOME TO MY PAGE
HAI,yang memakai topi askar ini ialah mat santai. Sekali pandang, macam kawan spongebob. Tapi, tinggi langit dari bumi tau. HAI, yang tampak seperti waiter ini ialah mat santun. Memanglah korang tengok semacam pekerja Encik Krab, tapi aku ialah waiter halaman ini.

Selasa, 20 Mac 2012

Study last minute

Bertemu lagi dengan Mat Santai. Kali ini Mat Santai telah menyiapkan menu santai yang seterusnya. Tajuknya ialah Study last minute. Setelah membuat temu ramah terhadap pelajar-pelajar seantero dunia di gurun sahara, benua antertika, puncak kinabalu dan pulau Greenland, inilah hasilnya.
Oleh sebab segmen ini ialah 5 tak boleh bla, maka struktur ayatnya tidak mengikut tatabahasa yang betul. Dengan kata lain, ayatnya pun tak boleh bla juge.

5 alasan kenape nak study last minute.


No. 5. Sebab nak ikut member.
Yelah, Takkan nak tolak aje pelawaan member kalau nak pergi mane-mane. Macam nak tengok bola ke, wayang kea tau meal same-same. Sebaliknya, kite study sampai lebur kerusi yang kite duduk. Sebab dah panas sangat. Jadi, ape salahnye ikut member, same-same happy pergi enjoy. Lagipun, exam lambat lagi. Sebab tu la nak study last minute. Nanti kalau biar member tu bertindak solo, Putus pula kawan karang.

No. 4. Sebab nak dapat mrkah kokorikulum.
Kan korang tahu, mrkah kokorikulum macam sukan ke, kelab persatuan kea tau unit beruniform dikira dalam gred result kite. Jadi, takkan nak tolak tepi bende ni semata-mata nak study. Sebab la tu nak study nak minute. Nanti kecemerlangan sebagai pelajar hanya ghah di muka exam je. Tak naklah macam tu. Kitekan nak seimbang dalam semua aspek. Pandai-pandailah nak hidup.

No. 3. Sebab salah faham dengan konsep perlumbaan.
Yelah, yang korang ikut cara Azizul lumba basikal tu apesal. Memang la permulaannye slow, lepas tu pecut sampai tak ingat dunia. Samelah dengan pelari jarak jauh Jamaica tu, dah last minute barulah keluarkan ejin turbo. Yang tu pendekatan yang diaplikasikan dalam bidang sukan. Tak boleh nak folow sangant. Tapi, ape-ape pun itulah sebab nak study last minute.

No. 2. Sebab nak dapat feeling.
Mane tidaknya bile jauh lagi dengan exam, kie asyik relax j. Alasannya, sebab tak dapat feeling lagi. Kalau dah hamper sangat dengan exam tu, barulah dapat suasanaanya. Waktu tu, mulalah buat-buat terkejut beruk. Study hard dan study smart pun enta hkat mane, yang penting telaah buku siang malam tak henti-henti sebab nak sangat dapat feeling exam.

No. 1. Sebab terpengaruh dengan kartun jepun.
Kartun jepun macam ultraman tu kan kate bile dah last minute berlawan, pasti ade keajaiban berlaku. Maknenye, bile dah waktu kecederaan keajaibanberlaku menyelamatkan yang benar. Sebab tu ultraman tak keluarkan tenaga mental dan fizikal die mule-mule, sebab die tahu keajaiban akan memihak kepadanya. Watak Son Goku dalam Dragon Ball pun menyatakan, semuanya berakhir dengan kedamaian. Bertenanglah wahai kawanku, Janganlah depressed dan bersusah-susah di awal pertarungan. Jadi, diorang terpengaruh dengan watak-watak maya ni. Buat ape ikut aksi dank ate-kate mereka, bukan boleh apply pun formula yang watak-watak tu sedekahkan untuk exam kite. Tapi, ape-ape hal pun diorang study last minute sebab teruja dengan ultraman yang menang di saat terakhir walau pun tak keluarkan power awal-awal lagi waktu lawan raksasa.

Terima kasih Mat Santai ucapkan kepada semua yang membaca. Jumpe lagi, Mat Santai nak buat resepi lain pula.

Nak santai, bukan sekadar lepak tepi pantai.

Tiada ulasan:

Catat Komen